Wednesday, January 6, 2010

menjalin cinta dengan gadis sekolah

6 Jan 2010

KATA ABANG...

Mungkinkah anda menjalin cinta dengan gadis sekolah?
'Saya pernah menjalin hubungan cinta dengan seorang remaja perempuan yang masih bersekolah. Jarak umur kami lebih kurang 10 tahun. Namun, hubungan ini bukan atas dasar ingin 'menaja' si gadis. Sebaliknya, ia cinta yang ikhlas dan jujur lagi merupakan cinta pandang pertama.

'Cinta ini buta, tanpa mengira jarak usia dan kondisi seseorang itu. Sebagai seorang yang lebih dewasa dan sudah bekerja, saya harus bijak menilai baik buruknya menjalinkan hubungan seumpama itu. Komitmen dan tanggungjawab dalam hubungan juga amatlah penting.
'Si gadis harus bijak membahagikan masa antara cinta dan pelajaran. Dan oleh kerana itu, kami tidak seharusnya mencampur-adukkan hubungan percintaan dengan pelajaran gadis tersebut yang saya rasa boleh terjejas dek masalah hubungan kami.

'Akhirnya, cinta yang terjalin tidak kesampaian. Kini, saya lebih selesa bercinta dengan gadis yang sudah bekerja. Saya mahupun gadis itu harus matang dan komited jika ingin hubungan yang dibina kekal bahagia hingga ke jenjang pelamin.'

ENCIK MOHAMMAD NASER AHMAD,33 TAHUN,
EKSEKUTIF KEWANGAN


6 Jan 2010

PENTAS HIDUP

Cinta dua generasi

Haryani Ismail meninjau trend ini - sejauh mana cinta dua generasi ini membungakan hasil yang menggembirakan kedua-dua pihak?

MATA Irah (bukan nama sebenar) sekejap-sekejap menatap jam di dinding bilik darjahnya. Hatinya berbunga- bunga cinta menanti kedatangan Abang Malik (juga bukan nama sebenar), jejaka 14 tahun lebih tua daripadanya, di depan pagar sekolah.
Loceng yang berbunyi sekitar 1.30 petang menyentak lamunannya yang menerawang memikirkan tentang Abang Malik dan motosikal Harley Davidsonnya yang 'membelah' jalanan dengan deruan enjinnya.
Abang yang penyayang jadi tempat bermanja
Sepanjang menjalinkan hubungan lebih dua tahun dengan Abang Malik, 31 tahun, seorang mekanik yang dikenali menerusi laman Facebook, Irah, 17 tahun, pelajar menengah lima, yang ditemui Ekstra, terasa bagaikan 'puteri' yang sentiasa dimanjakan dengan hadiah seperti teddy bear dan minyak wangi.
'Ada teman-teman saya yang mencebik-cebikkan bibir mereka setiap kali nampak saya dan Abang Malik yang saya panggil 'Baby'. Mereka kata 'tuanya boyfriend kau'! Tetapi, tak kurang juga yang iri hati. Maklumlah, saya balik naik motor dua kali seminggu. Kalau tengok wayang dan makan di luar, tak perlu keluar duit. Semuanya 'ditaja'!' cerita Irah, yang terpikat pada sifat penyayang dan penyabar Abang Malik.
Sehingga kini, Irah akui masih bercinta dengan Abang Malik yang pandai menambat hatinya dengan gurau-senda. Mereka jarang bertengkar sebab kebanyakan masanya, Abang Malik dikatakan yang lebih banyak mengalah.
'Kalau ada pun, biasanya, kerana Irah terlalu manja dan Abang Malik sibuk dengan kerjanya. Jadi, kita tak dapat jumpa dan Irah merajuk,' jelasnya dengan nada sayu, bagaikan meminta dikasihani.
Cuma masalah Irah ialah hubungan itu disorok daripada pengetahuan ibu bapanya yang dijangka akan meledak jika mereka tahu dia sudah pandai bermain cinta, lebih-lebih lagi dengan lelaki yang sudah sampai masanya menamatkan zaman bujang.
'Bagaimanapun, saya fikir ibu bapa saya mula mengesyaki saya ada teman lelaki. Sebabnya, saya pernah ternampak ayah saya memeriksa SMS saya sewaktu saya cuci piring di dapur. Cuma, mungkin, ayah tak tahu Abang Malik ni jauh lebih matang,' katanya, terus terang.
Kebanyakan masanya, pasangan dua generasi ini keluar menonton wayang atau duduk bersembang di kafeteria. Mereka sama seperti pasangan lain yang cuba serasikan diri dengan cita rasa berbeza.
Melihatkan Irah yang tampak masih mabuk dilamun cinta, tertanya-tanya juga, tidak pernahkah cita rasa yang berbeza atau matlamat hidup itu menjadi sebab mereka terasing? Masakan hubungan itu sepi dari masalah?
Lama juga Irah termenung panjang sambil menghirup jus lobak merahnya. Matanya seakan-akan enggan menatap tepat mata penulis, seakan cuba melindungi sesuatu.
'Er... sebenarnya, adalah juga beberapa masalah. Misalnya, saya kadangkala cemburu dengan teman-teman perempuan Abang Malik. Pernah sekali dua, dia ajak saya ikut dia ke parti. Saya tengok mereka pandang saya lain macam. Saya kira mereka tahu, saya masih budak lagi. Saya cuba pakai macam wanita 20-an tahun tetapi, tentunya wajah saya nampak jauh lebih muda.
'Abang Malik pernah tanya saya bila nak kahwin? Saya kata, tunggu dulu. Saya nak habiskan GCE 'O' saya dulu. Nasib baik, dia tak pressure saya lagi,' jelas Irah sambil menguis kertas tisu di atas meja.
Ditanya mengapa gadis-gadis sekolah masa kini terpikat pada jejaka-jejaka yang jauh lebih berusia, Irah berkata kebanyakan masanya, gadis-gadis sebayanya tidak perlu bimbangkan soal pengangkutan untuk ke sana ke mari kerana biasanya 'abang-abang' ini memiliki motosikal atau kereta sendiri. Mereka juga akan sering dibelanja dan dimanjakan dengan barangan berjenama atau dihujani SMS romantik.
'Budak-budak lelaki sebaya selalunya tak romantik, tak ada duit untuk belanja kita dan masih kebudak-budakan. Macam mana dia nak jaga dan lindungi kita? Kita pula yang perlu jaga dia!' kata Irah, tertawa.
Tidak semua 'abang-abang' boleh diharap
Irah mungkin antara gadis-gadis yang masih lagi dalam awang-awangan dunia cintanya dengan seorang jejaka yang jauh lebih berusia. Min, 18 tahun, seorang pelajar politeknik, bagaimanapun, nyaris- nyaris hanyut kerana hubungannya dengan seorang 'abang penipu'.
'Saya mengenalinya menerusi seorang teman di majlis barbeku pada usia saya 16 tahun. Raziz nampak tampan, seperti pelakon Bollywood. Saya sangka sayalah yang paling bertuah sebab dia ramai peminat. Usianya pada waktu itu sekitar 22 tahun dan baru tamat Perkhidmatan Negara (NS). Dia akan menanti saya di luar pagar sekolah dengan motosikalnya. Dia pandai bercerita. Banyak kisah kembaranya menarik perhatian saya.
'Cuma, saya dapati lama-kelamaan, duit saku saya termasuk duit simpanan saya sejak kecil mula kekontangan. Raziz menganggur dan tak dapat-dapat kerja. Kalau disuruh cari kerja sambilan, katanya kerja tu tak sesuai atau nanti-nanti saja. Saya yang bekerja sambilan di restoran makanan segera pula yang terpaksa menanggung makan-pakai dia!
'Saya juga terasa stres sebab dia selalu memujuk saya dan memaksa saya melakukan perkara-perkara yang saya tak suka seperti melakukan hubungan seks dengannya.
'Nasib baik, saya tak termakan dengan mulut manisnya. Saya mengambil keputusan memutuskan hubungan kami apabila Raziz tidak pernah berusaha mengubah dirinya, malahan, ingin heret saya jadi remaja hanyut yang lupakan harga diri saya,' jelas Min, dengan nada sayu.
Berdasarkan pengalamannya itu, Min menasihati remaja agar tidak mudah terpedaya dengan rasa cinta dan kagum terhadap 'Abang-Abang' ini.
'Selagi anda masih bersekolah, tumpuan anda harus dijuruskan pada pelajaran dan bukannya pada percintaan. Usah terjebak seperti saya. Mereka ni pandai memujuk tetapi niat mereka, Tuhan saja yang tahu. Dengan usia kita yang masih belasan tahun ini, bimbang kita akan mudah diperdaya,' tambahnya.

6 Jan 2010
EKSTRA!
CINTA DUA GENERASI

Pandangan yang empunya diri...
USAH babitkan diri anda dengan hubungan cinta bersama seorang jejaka yang lebih berusia jika anda masih terikat dengan pelajaran anda dan masih bersekolah.

Lebih berbahaya kalau jejaka itu sudah menyertai alam pekerjaan dan mula memikirkan tentang langkah selanjutnya iaitu menamatkan zaman bujangnya.

Pesanan kepada gadis-gadis yang masih bersekolah ini tidak datang daripada kaunselor, ibu bapa atau guru yang biasanya menjadi rujukan dalam menangani isu hubungan remaja lelaki dan perempuan.

Sebaliknya, ia diluahkan sendiri oleh beberapa belia yang telah melalui hubungan jangka panjang dengan teman lelaki mereka yang lebih tua dan kebanyakan masanya telah pun bekerja.
Kami juga mendapatkan pandangan beberapa lelaki yang sudah bekerja dan pernah melalui hubungan cinta dengan gadis remaja.
Apakah antara sebab-sebab yang memungkinkan hubungan ini melalui tekanan dan membawa pada pelbagai pergeseran?

#1: Banyak masa dan tenaga tercurah sehingga memenatkan

Alia, 22 tahun, seorang mahasiswa Universiti Nasional Singapura (NUS) telah menjalin hubungan selama tujuh tahun dengan Daniel, 26 tahun, yang kini mengikuti latihan kejuruan kejuruteraan penerbangan di Lapangan Terbang Seletar.
'Walaupun kami bertahan selama tujuh tahun, hubungan kami memang tidak sepi dari onak dan duri.
'Saya mengenalinya di saat saya masih di menengah tiga dan dia pula di Institut Pendidikan Teknikal. Segalanya bermula menerusi sembang siber.
'Banyak perkara yang saya perlu tangani - dari soal menyorok hubungan kami dari pengetahuan ibu bapa saya sehingga saya rasa terlalu bersalah menyembunyikan perkara ini dari pengetahuan mereka.
'Kami jarang berjumpa. Ada pula tanda tanya daripada teman-teman, mengapa saya masih kekal setia bersama Danial, sedangkan orangnya tidak setampan mana... ada yang merasakan dia selalu mengawal pergerakan saya.
'Menangani hubungan itu dan tanda tanya orang-orang di sekeliling di samping membahagikan masa untuk pelajaran saya membuatkan situasinya begitu menekan untuk saya ada kalanya. Mujurlah, saya dan Daniel saling mengenali sikap masing-masing dan masalah ini ditangani beransur-ansur.
'Cuma, kerana ia memenatkan, saya menasihati remaja di sana, kalau boleh, elakkan dari bercinta terlalu awal dalam kehidupan mereka. Ada peluang belajar, jangan abaikan,' kata Alia lagi.

#2: Cita rasa jauh beza, matlamat hidup tidak sama

Encik Abdul Aziz Abdul Samad, 34 tahun, seorang pekerja pengiriman barang, pernah menjalinkan hubungan dengan seorang gadis sekolah berusia 15 tahun. Pada masa itu, usia beliau sekitar 26 tahun.
'Hubungan kami tidak panjang sebab cita rasa kami jauh berbeza. Gadis itu masih nak keluar enjoy bersama teman-temannya. Dia minta itu dan minta ini daripada saya. Sebab saya hanya kerja sebagai Mat Despatch, perit juga untuk memenuhi segala keperluannya,' kata bapa dua anak yang akhirnya menamatkan zaman bujangnya dengan seorang pekerja kilang yang hanya dua tahun lebih muda daripadanya.
Encik Abdul Aziz akur sifat manja-manja pada gadis yang beliau panggil Lin itu menarik perhatiannya. Tidak terlintas pula soal perkahwinan walaupun pernah secara mengusik beliau bertanyakan hal itu kepada Lin yang dikenali kerana tinggal di kejiranan yang sama dengannya di kawasan timur Singapura.
'Tapi, bila dia tarik muka panjang saja, saya tahu dia belum bersedia. Dari situlah, saya tahu, tak mungkin 'menjadi' hubungan dengan seorang budak sekolah. Kita dah matang dan bersedia untuk kahwin. Mereka masih mempunyai cita-cita panjang untuk sambung belajar. Tak adil kalau kita ajak dia kahwin dan cita-citanya terbengkalai, bukan?' katanya.
#3 Bila ada yang mengambil kesempatan
Encik Mohd Izzudin Ahmad, 27 tahun, seorang eksekutif perkapalan pula berkata hubungan sebegini ada kalanya 'plastik' sebab masing-masing ingin mengambil kesempatan.
Dalam halnya yang pernah bercinta dengan seorang gadis sekolah menengah berusia 16 tahun, dua tahun lalu, terasa seakan dirinya yang dipergunakan dan akhirnya dikecewakan.
'Orang selalu kata kita, si 'abang-abang' ini akan ambil kesempatan dan fikir bukan-bukan - nak bermesra dan meragut kesucian si gadis sebab nafsu-nafsi. Namun, dalam hal saya, saya yang terkena!
'Si gadis pula mempergunakan saya macam sugar daddy dia. Dia nak apa-apa dia minta saya duit. Beli itu, beli ini... semuanya barangan berjenama. Dia juga 'tayangkan' saya di depan teman-temannya sebab kita ni ada kereta. Jadi macam drebar dialah! Tetapi, dalam diam-diam, dia ada teman lelaki sebaya! Mana tak sakit hati?' ujarnya.
Lantaran itu, langkah yang paling selamat, jelas ketiga-tiga daripada mereka - Alia, Encik Abdul Aziz dan Encik Mohd Izzudin, ialah untuk tidak terlibat dengan hubungan cinta dua generasi ini ketika salah seorang masih lagi berusia belasan tahun dan bersekolah.
'Akan ada masa bercinta suatu hari nanti. Bukan kata elakkan dari bercinta dengan 'abang-abang', tetapi dengan teman sebaya tu OK. Keutamaan anda sebagai pelajar harus diketahui. Banyak perkara menyeronokkan yang boleh anda lakukan untuk mengisi masa anda,' kata Alia lagi.
Kepada gadis-gadis, hati-hatilah kalau berkenalan di laman siber dan rangkaian sosial seperti Facebook. Jangan mudah berikan nombor telefon anda kepada sesiapa yang baru dikenali. Jangan hanya kerana kepingin ada steady, tidak berfikir dua kali.

No comments:

Post a Comment