Monday, July 19, 2010

Bahasa ibunda sendiri pelat, bahasa Inggeris pun koyak

3 Jul 2010

EKSTRA!

CAKAP ORANG TUA
Bahasa ibunda sendiri pelat, bahasa Inggeris pun koyak


APABILA membaca tentang penggunaan bahasa Melayu di kalangan orang kita dalam akhbar Berita Minggu Ahad lalu, Nenek jadi terpinga-pinga.

Bukan apa... Nenek cuma hairan dengan sesetengah orang Melayu yang lebih selesa berbahasa Inggeris daripada menggunakan bahasa ibunda sendiri.

Malah, ada seorang yang diinterviu tu berkata, beliau pernah dianggap kampungan hanya kerana bertutur bahasa Melayu!

Hai... kasihan bahasa ibunda kita ya. Sedih Nenek lihat perkembangan bahasa kita yang Nenek anggap sangat cantik dan lembut sebutannya, dianggap macam orang kampung oleh sesetengah orang.

Kenapa, hina sangat ke orang kampung? Tidak tahukah anda (yang merendah-rendahkan bahasa Melayu dan menganggapnya bahasa orang kampung) betapa ramainya orang kampung yang sudah berjaya?

Malah, orang-orang yang menghina dan merendah-rendahkan bahasa sendiri itu Nenek sifatkan sebagai orang yang tidak sedar asal-usul, tidak ada jati diri dan lupa bahawa mereka dan keturunan mereka adalah orang Melayu.

Nenek memang geram betul melihat sikap orang-orang yang memandang rendah kepada bahasa sendiri.

Bahasa menunjukkan bangsa. Kalau dah si Melayu tu tak mahu cakap bahasa sendiri, bahasa apa yang nak mereka banggakan? Nak agung-agungkan bahasa Inggeris, nak jadi Orang Putih?

Orang-orang macam ni, yang kadang-kadang bahasa Inggerisnya pun 'hancur', berlagak pula tak mahu cakap bahasa Melayu.

Dan yang buat Nenek lebih menyampah dan meluat ialah apabila mereka dengan nada bangga, berkata bahasa Melayunya teruk.

'Alamak... bahasa Melayu I koyaklah... Nak cakap Melayu pun ada macam sikit gagap-gagap, sikit-sikit kekok. Susahlah cakap bahasa Melayu ni,' kata Lia, salah seorang cucu anak buah Nenek, ketika dia berkunjung ke rumah Nenek baru-baru ini.

Isy! Meluat betul Nenek dengar kata-katanya. Sebab tak tahan dengan lagaknya, Nenek bersuara:

'Amboi... kau kan orang Melayu Lia, tak malu ke orang Melayu tak tahu cakap bahasa Melayu?

'Lagipun Nenek dengar, bahasa Inggeris kau pun bukan betul sangat nahunya. Bahasa ibunda sendiri pelat, bahasa Inggeris pun koyak,' kata Nenek, yang kata orang tu faham jugalah bahasa Inggeris.

Anak Nenek, Noni, mengerling ke arah Nenek sambil memberi isyarat yang Nenek tak seharusnya cakap begitu.

Lia, yang berusia dalam lingkungan awal 30-an dan bekerja di sebuah syarikat swasta, menambah:

'Ala Nek... Lia selalu cakap Inggeris di tempat kerja. Jarang cakap Melayu. Pasal itulah Lia punya bahasa Melayu koyak,' katanya.

'Eleh... engkau yang eksen. Daripada kecik sampai tua sekarang ni cakap Melayu kat rumah, tiba-tiba baru beberapa tahun kerja, dah rasa pelat cakap Melayu. Nasib baik tak duduk kat negeri Orang Putih, kalau duduk sana agaknya, terus lupa daratan.

'Apa, engkau malu jadi orang Melayu? Bahasa Melayu rendah ke tarafnya Lia?

'Kalau dah pelat bahasa Melayu, banyakkanlah membaca surat khabar Melayu, buku Melayu, dengar radio dan tonton rancangan Melayu. Jangan nak berlagak jadi Orang Putih pulak,' kata Nenek dengan nada cukup geram.

'Bukan macam tu Nek. Tapi Lia kan dah hari-hari cakap Inggeris, cakap Melayu macam tak best gitu,' kata Lia, nadanya rendah.

'Kalau sekarang engkau sendiri rasa pelat, rasa kekok berbahasa Melayu, nanti anak cucu engkau pun macam itu, entah-entah langsung tak kenal bahasa Melayu. maklumlah, emaknya dah jadi orang Putih,' kata Nenek menyindir.

'Eh... tak baik Nenek cakap gitu. Lia tetap Melayu Nek, cuma Lia suka cakap bahasa Inggeris,' katanya selamba.

Hmm... tengoklah tu.

Nenek ni bukan antibahasa Inggeris. Tidak sama sekali. Malah, Nenek sedar bahasa Inggeris amat penting hari ini.

Tapi tolonglah... jangan hina dan merendah-rendahkan taraf bahasa Melayu yang tercinta ini.

Kita orang Melayu. Bahasa menunjukkan bangsa. Apatah lagi dalam Bulan Bahasa sekarang ini, marilah ubah sedikit kebiasaan. Bahasa Melayu itu bahasa kita. Gunakanlah.


NENEK

No comments:

Post a Comment